[Dutch book review]
Titel: De stem van de zee
Auteur: Mara Li
Genre: Young adult, dystopian
Publicatie datum: 9 mei 2015
Gelezen: 26 t/m 30 december 2015
Rating: ★★★☆☆
Nimue kent haar moeder
slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm besluit ze om samen
met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. Tijdens hun reis
ontdekken ze dat hun familiegeschiedenis heeft geleid tot een gevecht
tegen een ziekte die de mensheid lijkt uit te roeien. Zullen ze hun
moeder vinden? Kunnen ze het opnemen tegen hun nietsontziende oom? En
welke rol geeft hun afstamming aan Arthur en Nimue zelf?
[Review contains minor spoilers]
Ik heb echt geen idee wat ik van dit boek moet vinden. Het boek is officieel ingedeeld als een dystopian, maar er zitten ook meerdere paranormale en fantasy onderdelen in dit boek. Toch zou ik het zelf in geen van die genres indelen. In welke dan wel? Geen idee. Er zijn geesten die zonder verklaring langskomen en enkel lijken te dienen als een makkelijk manier om de verhaallijn vooruit te helpen. Een verhaallijn die erg gebrekkig is, met meerdere nergens toe leidende kleinere verhaallijnen.
Het verhaal volgt Nimue en haar broertje Arthur. Hun zoektocht naar hun moeder en hun mysterieuze oom leidt hen door een gebied dat beschreven wordt als Centraal-Europa. Toch is het erg moeilijk om mij voor te stellen waar dit is. Nimue's moeder, Rona, komt vanaf een ander eiland. Het Engels wordt specifiek als een andere taal genoemd, dus waarschijnlijk komt hun moeder dan niet vandaan, dan zou Nimue namelijk wel wat Engels kunnen lezen of spreken. Waar Rone dan wel vandaan komt wordt niet vermeld. Eigenlijk wordt er vrij weinig verteld over de wereld. Dit is in sommige boeken een goed iets, omdat het de spanning goed kan opbouwen in een verhaal, maar in dit geval verward het enkel. Arthur en Nimue wonen in een vissersdorp genaamd Gwennec, naar de nabijgelegen plaats Gwennec. Ook deze stad bestaat niet en ik heb niet uit kunnen vinden of er verder nog naar een soortgelijke stad wordt verwezen. Hierdoor is het moeilijk voor te stellen waar de personages zich bevinden, zeker met de korte en vaak gebrekkige omschrijvingen van de omgeving. Alleen de stad Rome wordt specifiek genoemd en geeft enige richting.
Nimue wordt in het begin van het verhaal beschreven als zorgzaam en verantwoordelijk, maar haar acties wijzen erop dat dit niet echt het geval is. Meerdere malen laat ze haar broertje achter, of probeert ze hem achter te laten, terwijl ze hem en hun moeder allebei beloofd heeft dit nooit te doen. Daarnaast gedraagt ze zich vaak roekeloos, ze gaat midden op de dag alleen op pad in een vijandelijk gebied, omdat een geest haar dit vertelt... Allebei Nimue en Arthur hebben geen leeftijd in het boek gekregen en ook uit hun acties kon ik niet halen hoe oud ze ongeveer zouden moeten zijn. Vaak gedraagt Arthur zich volwassener dan Nimue, terwijl zij toch echt ouder is. Nimue is erg naïef voor een meisje in een wereld die zo wreed is, het liefst lost ze alles op zonder geweld, maar met praten en lief zijn, een overduidelijk onhaalbaar doel.
Nu klinkt het alsof ik echt een hekel had aan dit boek, maar dat was niet het geval! Het was dan misschien niet het beste en leukste boek dat ik ooit heb gelezen, maar slecht zou ik het ook niet noemen. De schrijfstijl was vaak goed en de personages, op Arthur en Nimue na, waren erg interessant. Vooral Will vormde een mooi contrast met Nimue. Ook was het idee van het verhaal zeker goed, al laat de uitwerking nog wel wat te wensen over. Ik denk dat de schrijfster met een beetje meer wereldbouwen het verhaal al sterk kan verbeteren. Ik ben benieuwd hoe het verhaal zich verder ontwikkeld in de volgende delen.
No comments:
Post a Comment